Poškození zadní nápravy Citroen

Poškození zadní nápravy Citroen

Majitelé vozů Citroen často bagatelizují první příznaky poškození zadní nápravy. Díky tomu pak dochází k rozsáhlému poškození, že je provoz vozidla nemožný, protože kola drhnou o jeho podvozek.

 

Modely upravené jako nákladní jsou ještě více přetěžovány a to vede k nadměrnému opotřebování zadní nápravy. Opravy jsou mnohem častější než výrobce předpokládal.

Pojdmě tedy dále a ujasněme si co je

Co je to zadní náprava
Výhody a nevýhody zadní nápravy
Symptomy poškození zadní nápravy
Jak probíhá oprava zadní nápravy
Pravidelná údržba

Co je to zadní náprava

Zadní náprava se využívá převážně v automobilovém průmyslu. Jedná se o systém zavěšení zadních kol pomocí příčné osy a dvou ramen. Systém pracuje s tlumiči nárazu a s vinutými pružinami. Pružiny mohou být nahrazeny torzními tyčemi pro lepší komfort a požitek z jízdy. Jsou však nestabilní a zranitelnou součástí. Torzní tyče mají, jak už s názvu vyplývá, velkou torzi, která umožňuje vertikální rotaci ramen spojených tyčí a upevněnou k pevné části podvozku.

Výhody a nevýhody zadní nápravy s torzní tyčí

Velkou výhodou tohoto systému je možnost celý mechanismus snadno rozebrat do jednotlivých částí, snadno vyměnit a nebo repasovat. Kompaktní design zabírá mnohem méně místa a je možné je zapasovat více do podvozku. Malá hmotnost a malé změny v geometrii kol při zatáčení zajišťují lepší jízdní komfort.

Mezi nevýhody zadních náprav patří zhoršená ovladatelnost v porovnání s jinými systémy, snížená stabilita v důsledku interakce kol a vibrací, které jsou přenášeny na tělo. Nemožnost nastavení geometrie závěsu.

Symptomy poškození zadní nápravy

Mezi prvovtní symptomy poškození zadní nápravy patří

  • Skřípaní
  • Vrzání
  • Píškání
  • Snížení výšky zadní části vozu (toto situace, ve které je poškození velmi rozsáhlé)

Jak probíhá oprava zadní nápravy Citroen?

Jak můžete snadno odhadnout - oprava zadní nápravy Citroen není nic jiného než nahrazení poškozených částí. Nejčastějšími vyžadují opravu: čepy, ložiska, těsnění a gumové ochranné prvky. Každá oprava začíná rozložením nápravy a zkoumáním technického stavu jednotlivých prvků. Očištěná náprava je rozebrána do částí, které jsou poté vyměněny nebo opraveny. Takto repasovaná náprava je složena a zpět namontována do vozidla.

Pravidelná údržba zadní nápravy Citroen

Pravidelná revize a údržba zadní nápravy Citroen by se rozhodně neměla zanedbávat. Můžeme tak předejít rozsáhlejším škodám. Pokud zanedbáme preventivní výměnu jehlových ložisek, může být poškození mnohem větší. Viditelné příznaky poškození ve většině případů mohou znamenat, že je náprava poškozena již ve velkém rozsahu. To je většinou spojeno s výrazně vyššími náklady. Poškozené mohou být také vinuté pružiny, torzní tyče, tlumiče, kovové a pryžové prvky.

Pokud pozorujete jakékoli příznaky. Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme

Comments are closed.